צוות חוקרים יצירתי ממוסדות בינלאומיים גיבש שיתוף פעולה יוצא דופן בין מדעי הרובוטיקה לאומנות הפטיסרי – והתוצאה: RoboCake – עוגת רובוטים מרובת קומות עם רכיבים אכילים, כולל הסוללה הנטענת האכילה הראשונה בעולם.

הפרויקט המרתק מציג שיתוף פעולה בין חוקרי École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) משווייץ, מכון הטכנולוגיה של איטליה (IIT), שפים מומחים למתוקים ומדעני מזון.

התוצאה הוצגה לראשונה בתערוכת אקספו 2025 באוסקה, יפן.

אבל מדובר ביותר מעוגה מעוצבת: בראש היצירה ניצבים דובוני רובוט אכילים שיכולים לזוז – תודות למערכת פניאומטית פנימית – ואף נמסר שטעמם מזכיר סוכריות גומי ברימון.

לפי ד"ר בוקאון קוואק מ-EPFL, "הם עשויים מג’לטין, סירופ וצבעי מאכל – והם לגמרי אכילים."
טעינה בטעם שוקולד

אחת מגולות הכותרת היא הסוללה הנטענת האכילה שפיתחו חוקרי IIT.
היא עשויה מוויטמין B2, קוורצטין, פחם פעיל ושוקולד.
הסוללות מסוגלות להדליק נרות לד קטנים שמותקנים על העוגה, וניתן לאכול אותן לאחר השימוש.
"הטעם הראשון הוא שוקולד מריר, ואחריו מגיעה חמיצות מפתיעה שנמשכת מספר שניות," הסביר ולריו גאלי, דוקטורנט ב-IIT.

חוויית גסטרונומיה טכנולוגית
מאחורי היצירה עומדת מחשבה מעמיקה על מיזוג עולמות: "המטרה שלנו הייתה לשלב את החדשנות של EPFL ו-IIT יחד עם מה שאנחנו עושים הכי טוב – פינוק," אמר ז’וליאן בוטונה, שף פטיסייר זוכה תואר MOF (האומן הטוב ביותר בצרפת) ומרצה בכיר בבית הספר EHL.
"כך נולדה RoboCake – עוגת אירועים יוצאת דופן, שמחברת בין טכנולוגיה, אלקטרוניקה וטעם."
העוגה היא חלק מפרויקט RoboFood, מיזם מחקר בן ארבע שנים שממומן ב-3.5 מיליון אירו, ושואף ליצור מוצרים אכילים חדשניים, תוך הפחתת פסולת אלקטרונית ובזבוז מזון.
אוכל חכם – העתיד כבר כאן?
לפי פרופ’ דריו פלוראנו, ראש מעבדת מערכות חכמות ב-EPFL ומתאם הפרויקט: "החיבור בין מזון לרובוטיקה עשוי לשמש מעבר לגימיק – למשל לצרכים בריאותיים, משלוח מזון לאזורים מוכי אסון, מתן תרופות לאנשים עם קשיי בליעה, ואפילו חיישנים אכילים למעקב אחר טריות המזון."
האם העולם מוכן למהפכת המזון החכם? הזמן יגיד. בינתיים, RoboCake מוכיחה שהעתיד של גסטרונומיה וטכנולוגיה עשוי להיות גם טעים במיוחד.
@Or Manor