מטופל שלישי של Neuralink משתף לראשונה סרטון שנערך באמצעות שבב מוח
מטופל שלישי של Neuralink משתף לראשונה סרטון שנערך באמצעות שבב מוח

חברת Neuralink של אילון מאסק, המתמחה בממשקי מוח-מחשב (BCI), התקינה לאחרונה את שבב המוח שלה במטופל אנושי שלישי במסגרת ניסוי קליני.
המטופל, ברדפורד ג. סמית', שיתף סרטון חדש שבו תיאר כיצד שבב המוח סייע לו לשלוט במכשירים חיצוניים ולהשיב לעצמו יכולת תקשורת ;
סמית', שהפך לאדם השלישי בעולם שמושתל בו שבב של Neuralink, הוא גם המטופל הראשון בניסוי שסובל מניוון שרירים (ALS) וכן הראשון שאיבד את יכולת הדיבור טרם ההשתלה.
באמצעות השבב החדש, הוא הצליח לראשונה "להקליד" באמצעות מחשבותיו ולחזור לתקשר באמצעות קול מלאכותי שנבנה על בסיס קולו המקורי.
> "אני מקליד את זה באמצעות המוח שלי. זו שיטת התקשורת העיקרית שלי," כתב סמית' במהלך הסרטון.
הסרטון המדובר, שאורכו כעשר דקות, נחשב לסרטון הראשון בעולם שנערך כולו באמצעות ממשק מוח-מחשב.
הקול המלווה את הסרטון נוצר בטכנולוגיית בינה מלאכותית, המדמה את קולו של סמית' לפני התדרדרות מחלתו.
לפני השתלת השבב, סמית' נאלץ להשתמש בעוקב עיניים לתקשורת, אך המכשיר דרש סביבה חשוכה או מוארת באור חלש, מה שהגביל מאוד את יכולתו לצאת מהבית או להשתתף בפעילויות חברתיות.
הסרטון מציג את סמית' שולט בסמן המחשב באמצעות מחשבותיו בלבד, ומדגים כיצד השבב מאפשר לו לתקשר ולפעול בעולם הדיגיטלי בצורה עצמאית.
פריצת דרך נוספת: חזרה לחיים מחוץ לבית
ברשומות נוספות שפרסם סמית', הוא תיאר רגעים מרגשים שהפכו לאפשריים בזכות השבב:
הוא הצליח להשתמש במחשב מחוץ לבית, לראשונה זה חמש שנים.
נכח במשחק כדורגל של בנו, ותקשר עם אנשים בסביבה פתוחה, דבר שלא התאפשר לו בעבר.
Neuralink - התקדמות מתמדת
חברת Neuralink שואפת להחזיר עצמאות לאנשים עם שיתוק או מגבלות קשות באמצעות טכנולוגיות BCI המאפשרות שליטה במכשירים חיצוניים.
החברה קיבלה את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) להשתיל שבב מוח ראשון בבני אדם במאי 2023.
המטופל הראשון היה נולנד ארבו, השני אלכס, וכעת סמית' הוא המטופל השלישי.
לאחרונה פתחה Neuralink את מאגר המועמדים שלה להשתתפות בניסויי PRIME ו-CONVOY, ומפעילה מרכזי ניסוי באריזונה ובמיאמי, פלורידה.
בנוסף, דווח כי החברה נמצאת בעיצומו של סבב גיוס כספים של 500 מיליון דולר לפי שווי מוערך של 8.5 מיליארד דולר. בינתיים, Neuralink ממשיכה להרחיב את מתקניה באזור אוסטין, טקסס.
פריצת הדרך של Neuralink מוכיחה כי חזון החיבור בין המוח האנושי לטכנולוגיה אינו רק אפשרי – הוא כבר משנה חיים, ומעניק תקווה ממשית לעתיד של תקשורת וחופש לאנשים עם מוגבלויות קשות.
@Or Manor